Düzenli ve kararında tüketildiğinde anasonun faydaları bulunmakta olup, tüketiminde aşırıya gidilmesi halinde ise bir takım zararları görülebilir.
Özellikle sindirim sistemi üzerinde önemli faydaları bulunan anasonun, zihinsel sağlık üzerinde de faydalarının olduğu kanıtlanmıştır.
Anason Nedir?
Kozmetik ve eczacılık alanlarında son derece yaygın olarak kullanılan ve faydaları ile tıbbi özellikler sunan bitkilerden biridir.
Ortalama 50 santim boyunda olan bitki, dünyanın birçok ülkesinde yetiştiği gibi ülkemizde de bol miktarda yetişmektedir.
İçeriğinde sodyum, manganez, bakır, selenyum, demir, kalsiyum ve potasyum gibi mineraller bulunan anason, aynı zamanda B kompleksi vitaminler ve C vitamini bakımından da zengindir.
Anasonun Faydaları Nelerdir?
Genel olarak anasonun düzenli kullanımında gösterebileceği sağlık faydaları şunlardır;
- Özellikle kuru öksürüğün kesilmesinde anason çayının tüketilmesi faydalı bulunmaktadır. Daha çok kış aylarında vücut ısısını arttırıcı etkilerinin olduğu bilinmektedir. Bu nedenle soğuk algınlığına bağlı olarak görülecek kuru öksürük için iyidir.
- Uykusuzluk problemi yaşayan kişiler için de anason çayının faydalı olduğu bilinmektedir.
- Yapılan bazı araştırmalar anasonun hıçkırık kesici özelliklere sahip olduğu da göstermektedir. Uzun süre geçmeyen hıçkırıktan muzdarip iseniz, o gün içerisinde birkaç fincan anason çayı tüketebilirsiniz.
- Mide bulantısı ve baş dönmesinin önleyici özellikleri bulunmaktadır.
- İştahsızlığı önlediği gibi diyet lifleri bakımından zengin olması nedeniyle tok tutucu özelliklerde gösterir. Böylelikle egzersiz yapıldığı dönemlerde tüketilmesi, sağlıklı zayıflamaya yardımcı olur.
- Astım ve nefes darlığı problemleri için faydalarının olduğu bilinmektedir.
- Üst solunum yollarına iyi gelmesi, anasonun sağlığa faydaları arasında gösterilmektedir.
- Migren ağrılarının etkilerini azaltmak için tavsiye edilir. Her ne kadar migrene kesin çözüm olmasa da, rahatsızlığın etkilerini azaltmak için faydalıdır.
- İdrar yolları enfeksiyonlarına karşı iyi gelen anason, aynı zamanda idrar söktürücü özelliklerde gösterir.
- Sakinleştirici etkileri bulunduğu için sinirlerin yapışmasına yardımcı olur.
- Kan basıncını kontrol altında tutmak için düzenli olarak anason tüketebilirsiniz. Anason çayı böylelikle hipertansiyonu ve dolayısıyla da kalp rahatsızlıklarını önleyici etkiler gösterir.
- Yemeklere lezzet katıcı özelliklerinin bulunması da anasonun faydaları arasındadır.
- Cilt için çeşitli karışımlar ile birlikte kullanılması halinde, daha sağlıklı bir cilde kavuşmak mümkün olmaktadır.
- Balgam söktürücü özellikleri sayesinde göğüs bölgesinde büyük bir rahatlama sağlar.
- İshalin kesilmesi için bir parça nar kabuğu ile anasonun kaynatılarak çay şeklinde tüketilmesi faydalı olabilir.
- Anason aynı zamanda hazımsızlığa iyi gelen bitkiler arasındadır. 5 tane bademi 5 gram anason ile kaynatarak çay şeklinde tükettiğiniz zaman, hazımsızlık sorunu kısa sürede ortadan kalkabilir.
Anasonun Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Aşırı tüketilmesi durumunda anasonun zararları ve yan etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle haftada 4 veya 5 fincandan fazla tüketilmesi tavsiye edilmez.
- Yemeklerin içerisinde ise kararında olmak koşulu ile yine düzenli olarak kullanabilirsiniz.
- Aşırı tüketiminde ve alerjisi bulunan kişilerde anasonun göstereceği semptomlardan bazıları şunlardır;
- Sıklıkla mide bulantısı yaşanmasına neden olabilir.
- Baş ağrısı ve baş dönmesi gibi problemler ortaya çıkabilir.
- Çok fazla tüketilmesi halinde kusma problemi görülebilir.
- Dereotu, kereviz, kimyon, kuşkonmaz ve rezene gibi diğer bitkilere alerjisi bulunan kişilerde anasonda alerjik reaksiyonlar gösterebilir.
- Cilt yüzeyinde kullanılırken dikkatli olunması gerekir. Hassas cilde sahip olan kişiler ya da çocukların cildinde büyük tahrişlere sebep olabilmektedir.
Anason Çayı Nasıl Demlenir?
Demlenmesi oldukça basittir. Bunun için farklı karışımlarda deneyebilirsiniz.
Kaynattığınız bir bardak suyun içerisine bir tatlı kaşığı kadar anason tohumu ekledikten sonra yaklaşık 10 dakika bekleyerek çayın demlenmesini sağlayabilirsiniz.
Sonrasında çayın suyunu süzerek mümkünse şekersiz olarak tüketebilirsiniz.
Şekersiz kullanmıyorsanız en azından tatlandırıcı olarak bal kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.
Anason çayının içerisine birkaç dilim portakal, bir parça zerdeçal ve adaçayı gibi çeşitli baharatlar ve meyveler ekleyerek, çayın lezzetini ve etkisini arttırabilirsiniz.