Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamak için çeşitli besinler belirli oranlarda faydalıdır. Bağışıklığı güçlendiren bitki çayları hem içim zevkine hitap etmeleri hem de düşük kalorili içermeleri nedeniyle daha fazla tercih edilirler. Bitki çaylarının içerisine bir miktar limon ve bal eklemek, bağışıklık üzerinde daha fazla etki bırakabilmektedir.
Bağışıklığı Güçlendiren Bitki Çayları Nelerdir?
Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak istiyorsanız, düzenli olarak aşağıdaki bitki çaylarını tüketebilirsiniz. Bunlar arasında ıhlamur çayı, papatya çayı, ekinezya çayı, zencefil çayı ve adaçayı gibi bitki çaylarının bağışıklığı güçlendirici etkileri oldukça fazladır.
Zencefil Çayı
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için son derece faydalı olan zencefil çayı, hastalık ve enfeksiyonlara karşı vücudun direnç göstermesine yardımcı olur.
Aşırı tüketilmesi kolesterol seviyesinin artmasına sebep olabileceği için, günde bir fincan tüketilmesi yeterli olacaktır. Ağır ilaçlar kullanıyorsanız zencefil çayını düzenli olarak tüketmeye başlamadan önce doktor tavsiyesi almanız daha sağlıklı olur.
Ihlamur Çayı
Antioksidanlar, mineraller ve vitaminler içeren ıhlamur çayı, bağışıklığı güçlendiren bitki çayları arasında sunduğu katkılar ile tavsiye edilmektedir. Düzenli tüketilmesi bağışıklığın güçlenerek vücudun daha dirençli hale gelmesine yardımcı olur.
Ihlamur çayının sindirim sistemi üzerindeki etkileri de uzun zamandır biliniyor. Soğuk algınlığının semptomlarını azaltmak için kış aylarında daha fazla tüketilmesi tavsiye edilir.
Papatya Çayı
Sinir ve sindirim sistemini sakinleştirici etkisi bulunan papatya çayı, fiziksel ve bilişsel sağlığının korunması için en faydalı içeceklerden biridir. Bakteri ve virüslerin vücuttan yok edilmesine imkân tanıyan beyaz kan hücrelerinin üretimini artırmaya yardımcı olur.
Dolayısıyla da bağışıklık sistemini güçlendirici etkiler gösterir. Papatya çayının buharını solumak burun akıntısına yardımcı olarak, solunum yollarını açıcı etki gösterir. Dolayısıyla üst solunum yolları için de faydaları bulunuyor.
Adaçayı
Flavonoidler gibi güçlü antioksidan içeren bitki çaylarından biridir. Adaçayının içerisinde ayrıca bol miktarda uçucu yağlar bulunur. Dolayısıyla vücutta Antienflamatuar etki göstererek, enfeksiyonlara karşı koruyucu yönleri bulunuyor.
Adaçayını içerek tüketebileceğiniz gibi, buharını solumak suretiyle de kullanabilirsiniz. Diğer yandan ağız içerisinde gargara yapmak boğaz ağrısı ve boğaz enfeksiyonlarını gidermeye yardımcı olur. Gargara yaparak kullanılması ağız ve diş eti iltihaplanmalarına fayda sağlar.
Ekinezya Çayı
Vücudun savunmasını destekleyebilir en çok sayıda uçucu yağ ve antioksidan içerir. Ekinezya bitkisinin C vitamini bakımından da zengin olması, güçlü bir bağışıklık için etkili olmasına neden olmaktadır. Kış aylarında düzenli olarak ekinezya çayı tüketilmesinin, nezleye yakalanma riskini %58 oranında düşürme ihtimali bulunuyor. Ayrıca soğuk algınlığı yaşayan kişilerin tedavisini birkaç gün daha öne çekebilir.
Listemizde yer alan bitki çayları vücudu ısıtıcı ve burun tıkanıklığı gibi durumlarda akıntı sağlayabilecek özellikler taşırlar. Bu çayların buharının solunması yaz aylarında astım semptomlarına iyi gelirken, kış aylarında da burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olabilir.
Mukoza zarlarının nemli kalması ve virüslerin burada birikmesini önlemek için, bitki çaylarının faydaları bulunmaktadır.