Gebelik, adet gecikmesiyle anlaşılan bir durum olup bazı kadınlar başka etkenlerden de hamile olup olmadıklarını anlayabilmektedir. Bu etkenlerden biri de bebeğin rahme tutunmasıdır. Peki gerçekten de kadınlar tarafından bebeğin rahme tutunması hissedilir mi?
Bebeğin Rahime Yerleşmesi Hissedilir mi?
Hamilelik, embriyonun ana rahmine tutunmasıyla başlayan uzun, yorucu çoğunlukla güzel ve bir o kadar da mucizevi bir süreçtir. Kadınlar çoğunlukla adet görmedikleri için gebelik testi yaptırdıktan sonra hamile olduklarını öğrenirler. Bununla birlikte, bazı durumlarda hamilelik bebeğin rahme tutulması gibi erken bir aşamada tespit edilebilir.
Bebeğin Rahme Yerleşmesi Hangi Belirtileri Gösterir?
Bebek rahme yerleşirken anne adayında biraz lekelenme veya kramp görülebilir. Bu lekelenmelere yerleşme kanaması da denir. Bu tip lekelenme, bazı kadınlarda yumurtanın döllenmesinden en erken 6 gün sonra en geç 12 gün sonra kendini gösterebilir.
Döllenmeden sonra bebek ana rahmine yerleştirildiğinde de kramplar hissedilebilir. Bu kramplar adet kramplarına çok benzerdir. Bu nedenle, kadınlar yerleşme kramplarını adet krampları ile karıştırabilir. Bundan dolayı bebeğin rahme yerleşmesi kadınlar tarafından kesin bir ayrım ile anlaşılamaz. Hamilelik için en güzel tanı yolu hamilelik testidir. Erken gebelikte görülen kramplar ve lekeler herhangi bir sorun teşkil etmez.
Yerleşme (İmplantasyon) Kanaması Nedir?
Hamilelik, annenin yumurtası ve babanın sperminin fallop tüpünde kaynaşmasıyla başlar. Oluşan embriyo yaklaşık 7-10 gün süren bir yolculuğun sonunda anne rahmine ulaşır ve yerleşir. Embriyo anne rahmine yerleştiğinde dokuya zarar verir ve bir miktar vajinal kanamaya neden olur. Bu kanamaya yerleşme (implantasyon) kanaması denir. Tüm gebeliklerde bu durum söz konusu değildir ve kanama gebelik için risk oluşturmaz. Halk arasında üstüne görme olarak bilinen yerleşme kanaması; genellikle lekelenme şeklinde, kısa ve ağrısız olarak kendini gösterir.
Yerleşme kanaması normal adet dönemine yakın görülür ve bu dönemden sonra adet kanaması olmaz. Regl dönemine yakın olan bu kanamalar anne için hamilelik belirtisi olmayabilir. Yerleşme kanaması (genellikle 2-3 günü geçmez) uzun süre devam ederse ve anneyi rahatsız ediyorsa, anne ve bebek sağlığı açısından en iyi yaklaşım bir kadın doğum uzmanına gitmek olacaktır. Gerekli incelemelerin ardından tespit edilen bir sorun varsa daha ciddi sağlık sorunlarına neden olmadan tedavi edilir.