Bakteri ve virüs gibi mikroorganizmaların ürettiği toksinlerin etkilerini ortadan kaldırmak için geliştirilen biyolojik maddelere aşı denir. Ebeveynler, çocukları doğduğu andan itibaren aşı döngüsünü takip etmelidir. Aşılar özellikle bebekler için oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemleri tam gelişemediği için hastalıklara açık olan narin vücutları aşılar sayesinde koruma altına alınmaktadır. Bundan dolayı da bebeklerin aşıları günleri geldiğinde ertelenmeden kesinlikle yaptırılmalıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından çeşitli sağlık merkezlerinde ücretsiz olarak yapılan bu aşılar ile ilgili en çok merak edilen konular arasında yer alan “bebeklere hangi ayda hangi aşı yapılmalıdır?” konusunu yazımızda açıkladık.
Bebeklere Yapılacak Aşılar ve Dönemleri

Hepatit B Aşısı
Yenidoğanlar taburcu olmadan önce ilk doz hepatit B aşısını almalıdır. Hepatit B aşısının ikinci dozu 1 ay sonra, üçüncü dozu altıncı ayda yapılır.
Beşli Karma Aşısı
Beşli karma aşısı; Difteri, Sellüler Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Polio aşısı, Hemofilus İnfluenza aşılarını içermektedir. Bebeğe 6 haftalık dönemde uygulanmalıdır. Beşli karma aşısı iki, dört, altı ve on sekizinci aylarda toplam dört doz uygulanır. Ayrıca 4 ve 6 yaşındaki çocuklara da bağışıklamanın tekrar dozu yapılmaktadır.
Verem (BCG)
Verem (BCG) aşısı bebeklerin ikinci ayının sonunda uygulanmalıdır.
Çocuk felci aşısı
Çocuk felci aşısı, oldukça önemli bir aşı olup 6-18 aylarda ve 4-6 yaş arasında olmak üzere uygulanma periyotları vardır.
Konjuge Pnömokok
Bebeklere en erken 6. hafta uygulanabilen Konjuge Pnömokok aşısı; 2., 4., 6. ve 12. aylarda olmak üzere toplam4 doz şeklinde uygulanır.
Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak Aşısı
İki doz olarak uygulanan aşının ilk dozu 12. Ayda ikinci dozu ise4-6 yaş arasında uygulanır.
Suçiçeği Aşısı
Genelde tek doz olarak uygulanan suçiçeği aşısı 12. Ayın sonunda yapılır. İkinci doz uygulanacaksa 4-6 yaşlar arasında aşı uygulanabilir.
Hepatit A Aşısı
2 doz olan Hepatit A aşısı, 18. Ayın sonunda ilk doz ve 24. Ayda ikinci doz olacak şekilde uygulanır.