B12 vitamini vücudumuzun neredeyse tüm organlarının sağlıklı bir şekilde çalışması için gerekli olan en temel vitaminlerden biridir. Önemli sağlık problemlerinin ortaya çıkmasını engellemek için, B12 vitamini eksikliğini gidermek gerekiyor.
Kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi ve hücre yenilenmesi için önemli bir role sahip olan bu vitamin, aynı zamanda Merkezi sinir sistemi ve duygu durum bozukluklarının görülme riskinin azaltılması için de gereklidir.
Daha çok hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamini, hamilelikte ve yaşlılıkta eksikliği hissedilen vitaminlerden biridir. Bu yüzden yaşlı ve hamile bireylerin B12 vitamini almaya daha fazla dikkat etmeleri gerekir.
B12 Vitamin Eksikliğine İşaret Eden 8 Belirti
Aşağıdaki semptomlar, B12 vitamin eksikliğine işaret eden önemli belirtilerdir.
Karıncalanma
Başta kollar olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde karıncalanma meydana gelir.
B12 vitaminin eksik olması nedeniyle motor ve kas güçsüzlüğü gibi problemler daha fazla olacağı için, karıncalanma da artar.
Kafa Karışıklığı
Yoğunlaşma eksikliği ve hafıza problemleri, B12 vitamini eksikliği yaşayan kişilerde yaygın olarak görülür.
Özellikle uzun süre B12 eksikliği yaşayan kişilerin ileri yaşlarda hafıza problemlerinin daha yoğun olabileceği konusunda uyarılar yapılıyor. Nörolojik sağlık problemleri yaşamamak istiyorsanız, mutlaka düzenli şekilde B12 vitamini almanız gerekir.
Sindirim Sistemi Problemleri
Başta kabızlık olmak üzere çeşitli sindirim sistemi problemleri, B12 vitamin eksikliği yaşayan kişilerde daha yaygın olarak görülür.
Diğer taraftan iştahsızlık ve kusma gibi farklı problemler de ortaya çıkabilir. Çünkü B12 vitamini sindirim sistemine yardımcı olan en önemli vitaminler arasındadır.
Ağız Yaraları Görülebilir
Dilin rengi ve şeklinde değişiklikler meydana geldiği gibi, ağız içerisinde yaralarda görülür.
Dil yüzeyinde ağrılı ve kırmızı şişliklerin görülme ihtimali de artar.
Kansızlık
B12 vitamin eksikliğinin en önemli semptomlarından biri, kansızlık yani anemi hastalığıdır.
Kanda bulunan hemoglobin seviyelerinde meydana gelen düşüş, B12 vitamin eksikliğine bağlıdır.
Nefes darlığı, güçsüzlük ve yorgunluk gibi belirtiler anemi ile birlikte daha fazla artar.
Sinirlilik Hali
B12 vitamini eksikliği bulunan kişilerde gerginlik ve sinirlilik halinin daha fazla olduğu bilinmektedir.
Denge Kayıpları
Vücudun dengeli olması, tüm besin içeriklerinin düzenli bir şekilde alınmasına bağlıdır.
B12 vitamin eksikliği yaşayan kişilerde de dolayısıyla ciddi manada denge kayıpları ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora danışmak, yapılması gereken önemli şeylerden biridir.
Kas Krampları
Artan kas kramplarının arkasında B12 vitamin eksikliği olabilir. Çünkü sinir uyarılarının beyne iletilmesinde B12 vitamininin önemi büyüktür.
Eksikliği durumunda ise bu uyarılar gerektiği gibi iletilmeyeceği için, kas krampları yaygın olarak ortaya çıkar.
Aşağıdaki Besinler Düzenli Olarak Tüketilmelidir
B12 bakımından zengin besin kaynaklarının düzenli bir şekilde tüketilmesi, vitaminin yeteri kadar vücuda alınması için önemlidir.
Dengeli ve çeşitli beslenme alışkanlığı kazanmak da burada önem taşıyor. Dana böbreği, hindi ve kuzu böbreği gibi sakatat çeşitlerinde bol miktarda B12 vitamini bulunur.
Ayrıca dana ve kuzu ciğerinde de B12 vitamini bulunmaktadır.
Kırmızı et ve deniz ürünlerinde bol miktarda B12 vitamini bulunmakla birlikte, Yumurta ve süt ürünlerinde de B12 vitamininin fazla olduğu bilinmektedir.
Bitkisel besinlerde B12 bulunmadığı için hayvansal gıdalara yönelmek önemlidir. Vejetaryen kişilerin ise B12 takviyesi almaları tavsiye edilir.