Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri nedir? İşte, detaylar...

Meme Kanseri Nedir?
Meme Kanseri Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Meme kanseri, kadınların en sık karşılaştığı ciddi hastalıklardan bir tanesidir. Kadınların bu konuda bilinçli olmaları ve ilk önce kendilerinin doktorları olup, her zaman kendilerini muayene etmeleri gerekiyor. Kadınların bilinçli olması adına meme kanseri nedir? Başlıklı makalemizi hazırladık. 

Meme kanseri çok ciddi bir kanser türüdür. Meme kanseri daha çok kadınlarda görülse de nadirde olsa erkeklerde görülmektedir.  Çeşitli genetik mutasyonlar nedeniyle meme dokusunu oluşturan süt salgılayan hücrelerin ve bu salgıyı meme ucuna ileten salgı kanallarının hücrelerinin kontrolsüz çoğalması, tümör dokusunun ortaya çıkmasına neden olur. Ayrıca meme dokusunu destekleyen yağ ve bağ dokusunda tümör gelişebilir. Hızlı bir şekilde çoğalmaya devam eden kanser hücreleri genellikle kendi çevrelerinde yer alan dokulara tutunarak belirli bir alanda büyüme gösterir. 

Tümör dokusu erken tespit edilip tedavi edilmezse meme dokusuna komşu aksiller lenf bezlerine yayılabilir ve lenfatik damarlar yoluyla vücudun uzak bölgelerine yayılabilirler. Yine meme dokusu kandan zengin bir yapıya sahip olduğu için kan dolaşımı yoluyla kemik dokusu, beyin ve akciğerler başta olmak üzere vücudun farklı bölgelerine yayılabilir. Erken tanı koyulması etkin bir şekilde tedaviyi kolaylaştırır. Kendi kendine meme muayenesi olarak adlandırılan yöntem sayesinde meme kanseri ile mücadele etmede kritik öneme sahiptir. 

Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Meme kanseri, özellikle risk faktörlerine sahip kadınların bilmesi ve gerekli önlemleri alması gereken ciddi bir hastalıktır. Erken evre meme kanserinde hastaların herhangi bir şikâyeti olmayabilir. Memedeki kitle elle hissedilmeyecek kadar küçük olup sadece belirli radyolojik tetkiklerle görülebilir. Ayrıca, aşağıdaki belirtiler meme kanserinin uyarıcı işaretleridir: 

  • Göğüste kitle 
  • Ağrı 
  • Göğüs derisi kızarıklığı 
  • Meme başı akıntısı 
  • Meme ucu derisinin soyulması 
  • Meme şekli ve boyutunda bozulma ve değişiklikler 
  • İçe dönük meme uçları ve koltuk altlarında şişlik veya kitle bu belirtiler arasında yer almaktadır. 

Memenizde hissettiğiniz her kitle kanser anlamına gelmez. Memede çeşitli nedenlerle gelişen kistler, fibrokistik değişiklikler veya iyi huylu tümörler de kitle olarak kabul edilebilir. Ancak kanseri ayırt edebilmek için bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Bu belirtilerden en az biri mevcutsa hemen bir uzmana başvurulmalıdır. Çünkü kanser ancak mamografi ve ultrasonografi ile tespit edilebilir. 

Meme Kanseri Tedavi Yöntemleri? 

Meme kanserinde tedavi planlaması biyopsi materyalinin incelenmesi ile saptanan meme kanserinin tipi, kanserin biyokimyasal özellikleri, görüntüleme yöntemlerinde saptanan tümör yayılımı, lenf nodlarına olası yayılım ve uzak metastaz varlığı gibi çeşitli parametrelere bağlıdır. Bu konuda meme kanseri biyopsisi sonrası tanı konulan hastalara aşağıdaki tedavilerden biri veya birkaçı uygulanabilir. Cerrah, medikal onkolog ve radyasyon onkologu multidisipliner bir yaklaşımla tedaviyi ekip olarak planlar. 

  • Cerrahi: Memenin kitleli bölümünü ve meme ile ilişkili lenf düğümlerini içeren kısmının (lumpektomi) veya tamamının (mastektomi) çıkarılmasını içeren cerrahi, tedavinin temelini oluşturur.  
  • Kemoterapi: Kemoterapi, kanseri ilaçlarla tedavi etmek anlamına gelir. Kemoterapi ilaçları kanser hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını engeller. Meme kanseri evresine ve biyolojik alt tipine göre farklı tedaviler vermeyi içerir. 
  • Radyoterapi: Ameliyat sonrası tedaviyi pekiştirmek için kitlenin bulunduğu bölgeye belirli doz radyasyon verilerek tedaviye yanıt arttırılır. Özellikle meme koruyucu yöntemlerin kullanıldığı ameliyatlarda meme dokusu tam olarak alınmadığı için dokuda mikroskobik düzeyde kalabilecek kanser hücrelerini çıkarmak için sıklıkla radyasyon tedavisi verilir. 
  • Hormon Tedavisi: Meme kanseri hücrelerinin östrojen ve progesteron gibi hormonlara duyarlı olduğu biyokimyasal çalışmaların gösterdiği vakalarda, bu hormon reseptörlerini hedef alan tedaviler kullanılarak meme kanseri ortadan kaldırılabilir. Bu doğrultuda tamoksifen ve östrojen reseptör blokerleri gibi farklı tipte ilaçlar kullanılabilir. 

Meme Kanseri Nedir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Kadın Eli ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin