Sabiha Gökçen

Dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri olan Sabiha Gökçen ile ilgili daha detaylı bilgiler yazımızın devamında.

Sabiha Gökçen
Sabiha Gökçen
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sabiha Gökçen 22 Mart 1913 Bursa’da dünyaya gelmiştir. Türkiye’nin ilk kadın pilotları arasında yer alan Gökçen, dünyadaki ilk kadın savaş pilotu olmasıyla adını tarihe geçirmiştir. Babası ve annesinin vefatı üzerine 1925 yılında Bursa’yı ziyaret eden Gökçen, Mustafa Kemal Atatürk tarafından evlat edinilmiştir. Sabiha Gökçen’e “Gökçen” soyadı henüz havacılıkla ilgisi bulunmayan 1934 yılında Atatürk tarafından verilmiştir. İlham verenler bölümümüzün bugünkü konuğu Sabiha Gökçen.

Sabiha Gökçen Hayatı

Gökçen; Çankaya ilkokulu ve İstanbul Üsküdar Kız Koleji’nde eğitimlerini tamamlamış ve 1935 yılında Türk Hava Kurumu’nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na girmiştir. Ankara’da yüksek planörcülük brövelerini alan Gökçen, 7 erkek öğrenci ile birlikte Kırım’a gönderilmiş ve yüksek planörcülük eğitimi almıştır. 

1936 yılında Eskişehir Askeri Hava Okulu’na giren ve burada aldığı özel eğitimler sonucunda askeri pilot olan Gökçen, Eskişehir’de 1. Tayyare Alayı’nda stajını yapmıştır. Avcı ve bombardıman uçakları ile uçuşlar gerçekleştiren Gökçen’e 1937 yılında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın katıldığı bir törende Türk Hava Kurumu Murassa (İftihar) Madalyası verilmiştir. 30 Ağustos 1937’de de askeri uçuş brövesi almıştır. 

Sabiha Gökçen 1938’de Balkan devletlerinin davetlisi olarak uçağıyla Balkan turu gerçekleştirmiştir. Türkiye’ye döndükten sonra Türk Hava Kurumu Türkkuşu’na ‘Başöğretmen’ olarak tayin edilmiş ve 1955 yılına kadar mesleğini başarıyla sürdürmüştür. 

1953 ve 1959 yılında ABD’ye davet üzerine giden Gökçen, burada Türk toplumunu ve Türk kadınını tanıtmıştır.  

1996 yılında havacılık kariyerinin en büyük ödülünü almaya hak kazanan Sabiha Gökçen, Amerikan Hava Kurmay Koleji’nin mezuniyet töreni için düzenlenen Kartallar Toplantısı’na onur konuğu olarak katılmış ve Maxwell Hava Üssü’nde gerçekleştirilen törende “Dünya Tarihine adını yazdıran 20 Havacıdan biri” seçilmiştir. Gökçen bu ödüle layık görülen ilk ve tek kadın olarak yaşamına büyük bir başarı daha eklemiştir. 

Uçuş kariyeri boyunca 8.000 saat civarı uçuş yapan ve 32 farklı askeri operasyona katılan Gökçen, son uçuşunu 1996’da 83 yaşında iken Fransız pilot Daniel Acton eşliğinde Falcon 2000 uçağıyla yapmıştır. 

Sabiha Gökçen 88 yaşında 22 Mart 2001 yılında kalp yetmezliği sebebiyle Gülhane Askerî Tıp Akademisinde 88 yaşında hayatını kaybetmiştir. 

Sabiha Gökçen’in Ödül ve Madalyaları

Sabiha Gökçen
Sabiha Gökçen
  • Türk Hava Kurumu’nun bir numaralı Murassa (İftihar) Madalyası ve beratı 
  • Yugoslav Ordusunun en büyük nişanı olan Beyaz Kartal Nişanı ve ordu brövesi 
  • Romanya Ordusu Havacılık Brövesi 
  • Trakya ve Ege Manevralarından dolayı hatıra madalyaları 
  • Türk kadınının seçme ve seçilme hakkı kazanmasının 50. yılında TBMM’deki törende verilen mesleklerinde öncü kadınlar plaketi, 
  • Selçuk Üniversitesi’nin fahri doktorluk payesi 
  • 1989 THK altın madalya 
  • 1991’de Uluslararası Havacılık Federasyonu tarafından havacılığın bütün dallarında üstün başarı FAI altın madalyası 
  • 1996’da ABD’nin Maxwell Hava Üssü’ndeki törende “dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri” unvanı
  • Çeşitli dernek ve kuruluşların verdiği 28 adet plaket. 

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sabiha Gökçen

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Kadın Eli ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin