Anne olmak dünyadaki en güzel duygulardan bir tanesidir. Her kadın anne olmak ister ve hayatlarının bir anında mutlaka anneliğin hayalini kurarlar. Anne olmak her yaşta çok güzel ve kutsaldır. Lakin doğurganlık dönemi çok önemlidir. Doğurganlık döneminden önce ve daha sonraki hamilelik dönemleri riskli olabilir. Tabi ki bu dönemi risksiz geçiren kadınlarda bulunuyor. Ancak daha öncede belirttiğimiz gibi doğurganlık dönemi oldukça önemlidir. Peki, kadınlarda doğurganlık yaşı ne zaman başlar ve biter?
Kadınlarda Doğurganlık Yaş Aralığı ve Sınırı
Doğurganlık dönemi, bir kadının adet döneminin başlangıcından menopoza kadar olan süredir. Doğurganlığın artmasında ve azalmasında çeşitli faktörler rol oynar. Doğurganlığı etkileyen en önemli kriterlerden biri de hiç şüphesiz yaştır. Kadınlarda doğurganlık yaşı en ideal biçimde 20-25 yaş arasıdır.
Yaş, bir kadının anne olabilmesi için en önemli faktördür. En yüksek doğurganlık 20-35 yaşları arasındadır. Bundan sonra kadınların doğurganlığı azalır ve 40 yaşından sonra hamilelik olasılığı düşer. 45 yaşından sonra hamilelik çok nadirdir.
Doğumdan önce bir kadının rahmindeki yumurtalıklarında 6 milyondan fazla yumurta bulunur. Bu yumurtalar, kadının doğumdan sonra hayatta kaldığı sürece parçalanmaya devam eder. Ergenlik döneminde yumurta sayısı yaklaşık 300.000’dir. Ortalama olarak, bir kadın yaşamı boyunca 500 kez yumurtlar ki bu fazlasıyla yeterlidir. 35 yaşından sonra yumurta parçalanma süreci hızlanır. Menopozla birlikte tüm yumurtalar biter.
Tüm bu yaş koşulları nedeni ile kadınların doğurganlığı 35 yaşından sonra azalmakta ve 40 yaşından sonra doğal yollarla gebe kalma şansı çok düşüktür. 45 yaşından sonra gebelik olasılığı neredeyse sıfırdır.
Yaş ile birlikte yumurtalıklar daha genç ve sağlıklı yaşlarda olduğu gibi yumurta bırakmamaya başlar veya yumurta sayısı azalır. Yumurtalıklardaki yumurtaların kalitesi de çok düşük olur. Ayrıca ileri yaştaki hamile kadınların düşük yapma riski çok yüksektir.
Doğurganlık Yaşı Ne Zaman Başlar?
Üreme yaşı, bir kadın adet dönemine başladığında başlar. Bu dönem menopoza kadar sürer. Bu dönemde kadınlar hamile kalabilir ve çocuk sahibi olabilir. Kadınlar için ortalama üreme yaşı 12 ile 51 yaş arasıdır. Ancak yaşla birlikte gebelik şansı azalır. Bu nedenle gebelik komplikasyonları riski daha fazladır. Uzmanlar, hamile kalmak için en iyi yaşın 20’li ve 30’lu yaşlar olduğunu söylüyor. Bu yaş grubu çocuklar ve kadınlar için daha uygundur.
20 yaş üstü kadınlar için 25-30 aralığındaki doğurganlık idealdir. Zamanla, yaşla birlikte hamilelik olasılığı azalır ve hamilelik sırasında bazı problemler (tansiyon, diyabet, düşük vb.) daha sık görülür. İlerleyen yaşlarda gebelik ve doğum kadınlar için daha zor hale gelir ve problemlerin görülme sıklığı artar. Kadınların en geç 30-37 yaşları arasında hamile kalması aslında çok güzel bir şey. Bu dönemde kariyer planlaması yapılmalı, zamansızlık ve günlük sıkıntılar ve gecikmiş gebelik planlaması yapılmalıdır.